Дуелът от Алек Попов
текстът е публикуван в Granta България 2: Секс
1 коментарПрез есента на 1939-а, когато момичетата минавали под украсената с цветя арка над входа на Първа девическа гимназия, никой не предполагал, че ще се стигне до тази неловка от политическа и човешка гледна точка ситуация... Очакванията към сестри Палавееви били съвършено различни, макар и неподплатени с нищо реално, освен предчувствия за изключителност. Смятало се, че едва ли не са предопределени да станат новата гордост на гимназията, макар и да не било съвсем ясно в коя точно област. Витаело усещане за скрити заложби, които предстоят да се изявят. „Те бяха посрещнати с извънредно любопитство – споделя години по-късно Виктория Лагадинова, класната наставница на Палавееви, – не само от страна на връстничките си и преподавателите, но и от страна на по-големите ученички, които по принцип се отнасяха пренебрежително към по-малките си другарки.“ Тази колективна хипноза вероятно имала своите основания в духа на времетосамото то натоварено със свръхочаквания от всякакъв характер. Огънят на войната вече пламтял в ковачницата на историята; кървавите му отблясъци превръщали наглед най- незначителни детайли в съдбовни знаци. Години наред преди това пропагандата в Европа подготвяла общественото мнение за появата на един нов тип хора – същества, които щели да променят дефиницията за човешкия род и да го издигнат на качествено по-високо стъпало. Тези внушения впрочем идвали както от десния, така и от левия политически спектър, тъй че малцина съумявали да им се противопоставят.
Сега, колкото и странно да ни изглежда, сестри Палавееви очевидно били припознати като представители на именно този висш човешки тип. „Стъпваха много особено... С прави ходила, които поставяха едно пред друго и това създаваше усещането, че снагата им се олюлява като топола.
А бяха доста стройни...“, ще си спомни със завист съученичката на Палавееви, Зоя Дичева. Тази специална походка очевидно била усвоена под влияние на Дина Крофт, гувернантката на момичетата, която се грижела също така и за стойката им, за лактите по време на ядене и още куп по-дребни детайли, различаващи една фина госпожица от една не чак толкова фина. Повечето момичета в Първа девическа идвали от много добри семейства, стояли изправени и се хранели с прибрани лакти, но никоя не умеела да пристъпва така. Това създавало напрежение по коридорите.
~ Ако искате да прочетете целия текст, поръчайте Granta България 2: Секс тук или потърсете броя в по-добрите книжарници в страната. ~

Алек Попов е сред най-четените и превеждани съвременни български писатели. Автор е на сборници с разкази и есета, романи и пиеси. Романът му „Мисия Лондон“ е преведен на 15 езика, а филмът по книгата е…

Коментари


#1 написа: на 17.08.2013 г. 23:02
Страхотен разказ! Винаги съм се възхищавал на изказа и стила на Алек Попов. Според мен заслужава да бъде Нобелист за Нова Българска Художествена литература.


КоментирайПубликувай