rent-a-car
Най-доброто място за Вашите публикации!

За килимите от полипропиленови влакна

килимите

За да се получи влакно Hit Set, нишката BCF се подлага на термична обработка, разтяга се и се усуква около оста си (колкото повече се усукват, толкова по-добро е качеството, но и по-скъпа е цената). Влакното Hit Set има по-добри антистатични свойства и по-дълъг живот от BCF влакното в килимите.

За килимите от полипропиленови влакна

Срокът на експлоатация на килими от полипропиленови влакна Hit Set е средно от 5 до 10 години (в зависимост от качеството на продукта и интензивността на употреба).

Конецът Frise за изтъкаване на килими е трето поколение полипропиленова прежда. Тази нишка се получава от нишки Hit Set, които се усукват на две нишки, след което S и Z-образни къдрици се прикрепят към нишките и се обработват при много висока температура и влажност.

Две усукани нишки и механично-термична обработка правят структурата на преждата още по-близка до структурата на вълната, преждата придобива оригинален “къдрав” ефект. Това влакно е с малко по-дебел диаметър в сравнение с влакната Hit Set, има по-голяма еластичност и поради смесването на нюанси от един и същи цвят се създава усещане за по-богато оцветяване.

Последните технологии за влакна направиха възможно нагъването на естествена вълнена нишка и по този начин получаването на вълнена усукана нишка или Wool-Frize.

Предимства на полипропиленовите килими:

  • ниска цена
  • антистатични по природа
  • не се намокря с вода, следователно отблъсква петна на водна основа
  • полипропиленовата нишка е боядисана по време на производството. Така че килимите винаги са стабилни на цвета и не избледняват на слънце
  • не предизвиква алергии
  • лекота на почистване

Недостатъци на полипропиленовите килими:

  • ниска устойчивост на износване при интензивна употреба
  • лоша пожарна безопасност.

Акрилно влакно за изтъкаване на килими

През 50-те години на миналия век акрилът заема значително място на пазара, тъй като притежава много от свойствата на вълната. Въпреки това, килими изработени от акрил, са по-скъпи от, например, от полипропилен или вискоза. Това се дължи на по-високите производствени разходи за акрилни влакна, по-специално за боядисване.

За килимите от полипропиленови влакна
Scroll to top