Септични ями за частна къща: видове и предимства

Септични ями за частна къща

Септични ями за частна къща. Какви видове могат да бъдат и какви са им предимствата? Септичните ями са съоръжения, в които се събират и пречистват битови отпадъчни води. Има огромно разнообразие от тях и някои са по-подходящи за даване, а други за дома или банята. За да ви помогнем да се ориентирате и да изберете най-подходящия вариант, събрахме цялата необходима информация в тази статия.

Септични ями за частна къща

Първото нещо, което отличава септичните ями една от друга, е принципът на тяхната работа. Автономната канализация прави престоя в къщата приятен и удобен, защото спестява собствениците от много трудности. Все пак никой не обича да замръзва през зимата в лятна тоалетна и да се примирява с насекоми и неприятна миризма през лятото.

 Освен това, в допълнение към тоалетната, както душът, така и домакинските уреди имат канали. А автономната септична яма може просто да осигури нормалната им работа. С него можете да организирате топла тоалетна точно у дома и да пречистите отпадъчните води от мръсотия и да осигурите удобен дренаж за всички домакински уреди у дома и да спестите от твърде честото изпомпване на канализацията.

Автономната канализация може да има различен дизайн и принцип на работа:

  1. Помийни ями, които технически не са септични ями, защото не пречистват канализацията.
  2. Резервоари за съхранение

Тези съоръжения също не принадлежат към пречиствателни съоръжения, те просто натрупват отпадъчни води, докато пристигне канализацията. Обикновено тези контейнери са изработени от пластмаса и полипропилен. Предимствата на акумулаторите включват факта, че те са херметични и не позволяват на канализацията да замърсява околната почва (както е в случая с обикновена яма), те също не зависят от енергия и са сравнително евтини.

Очевидните недостатъци включват фабричен брак. Не е толкова често срещано, но може да наложи критични ограничения. Например, ако в резервоара се появи дори лек теч, в него ще се влеят подземни води, което значително ще ускори пълненето.

Септични ями за частна къща: видове и предимства
Scroll to top